Pages Navigation Menu

Official Website of the Indian Embassy of Budapest, Hungary

India Fesztivál/India Festival – szerda/Wednesday

Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút 55., 4-6-os villamos Mechwart-liget megálló)

Az Indiai Nagykövetség nagyszabású India fesztivált szervez március 6-10. között az Átrium Film-Színházban. A programot a lenyűgöző kathak táncosnő, Sharmila Sharma nyitja meg március 6-án. A Fesztivál öt napja alatt 7 bollywoodi filmet láthat majd a közönség, amelyek felvonultatják az indiai filmgyártás legújabb remekeit, természetesen a legnagyobb sztárokkal a főszerepekben. Péntek este minden idők legnagyobb filmsikere, az Om Shanti Om után egy fergeteges Bollywood partira invitálunk mindenkit. Az indiai filmek régi és új szerelmeseit várjuk filmes előadásainkra. A filozófia iránt érdeklődőket India magyarországi nagykövete és Müller Péter, író kalauzolja majd a test, a szellem és a lélek rejtelmeibe. A gyerekeket a Kathputlí bábszínház és számos indiai gyerekfoglalkozásunk. A program ideje alatt Horváth Esther: „Élet szeretettel” című kiállítását tekinthetik meg az Átrium galériáján.

 

SZERDA – 2013. március 6.

19.30 FILM18.15 TÁNC

Sharmila Sharma (India) kathak táncelőadása
Az eredetileg templomi tánc igazi stílus kavalkád, amely dinamikusságával mindenkit magával ragad. India egyik legkiemelkedőbb kathak táncosa Sharmila Sharma kathak táncelőadása méltó megnyitója az India Fesztiválnak.

Sharmila Sharma dzsajpuri művészcsaládban született. Édesapja népzenész és néptáncos, édesanyja kathak táncos. 3 évesen lépett először színpadra, ez egyben élete első versenye is volt. Rögtön megnyerte a hallgatóság szívét, első díjat kapott. Kezdetben édesanyjától tanult észak-indiai néptáncokat és kathakot, majd beiratkozott a Kathak Kendra nevű intézménybe Újdelhiben. Itt énekelni és tablázni is tanult. Többféle stílusirányzattal megismerkedett: a dzsajpuri stílusban Pandit Rajendra Kumar Gangani volt a mestere, míg a lakhnaúi stílust a híres Pandit Birju Maharajtól tanulta. 14 évesen már hivatásos táncos volt, azóta folyamatosan lép föl hazai és nemzetközi fesztiválokon. 1993 óta él Párizsban, ahol táncot tanít és workshopokat tart, mellette pedig járja a világot előadásaival. Sharmila Sharma a folyamatos keresés és fejlődés híve, saját szavaival: „Szeretek új képeket festeni és új szobrokat alkotni táncommal a térben.” Vérbeli táncos, élete értelmének és életre szóló társának tartja hivatását.

Egy meg egy az ketten (Ek Main Aur Ekk Tu, 2012)
Zenés, romantikus komédia (110 perc)
Rendezte: Shakun Batra

Szereplők: Imran Khan, Kareena Kapoor, Boman Irani, Ratna Pathak Shah

Rahul zárkózott, pedáns, Amerikában dolgozó indiai úrifiú, aki reménytelenül szenved szigorú apja és sznob anyja teljesíthetetlen elvárásaitól. Amikor kirúgják a munkahelyéről, nem meri bevallani szüleinek, és a pszichológusnál keres megoldást problémáira. Itt ismerkedik meg egy félreértés következtében Rianával, az energikus, vidám, bohém lánnyal, aki rábeszéli, hogy töltsék együtt a Karácsony estét. Másnap reggel megdöbbenéssel veszik tudomásul, hogy a részeg este végén összeházasodtak, és azonnal elkezdik intézni a válást. Addig azonban Riana kénytelen beköltözni Rahul lakásába, mert állás híján már az albérletéből is kitették.
Az Egy meg egy az ketten az utóbbi években Indiában rendkívül népszerűvé vált új típusú romantikus komédiák jellegzetes darabja. Ezekben Nyugaton élő indiai fiatalok küzdenek a modern, városi életformára jellemző problémákkal, míg a család és hagyományos értékrend a háttérbe szorul vagy hiányzik. Helyette nagyobb szerepet kap a fordulatosabb történetvezetés, az árnyalt karakterábrázolás és a fiatalos humor. A főszerepekben Bollywood jelenlegi legsikeresebb színésznője, Kareena Kapoor, valamint kissé cinikus, savanyú hősszerelmes figuráival az indiai filmbe új színt hozó ifjú sztár, Imran Khan látható.

Részletes ismertető: http://www.bollywoodextra.hu/filmek/340-ek-main-aur-ekk-tu-2012

KIÁLLÍTÁS
Élet szeretettel – Horváth Esther fotókiállítása
Sugárzó, bájos, megható… Egy szívhez szóló kiállítás!
„Ezen a kiállításon ezt a csodálatos világot az indiai embereken keresztül szeretném bemutatni, azt a csodát, mely megtalálható minden kisgyerek csillogó szemében, az emberek őszinte mosolyában, a kemény sorsok verejtékében, a piacok zsivajában, az anyák gondoskodó ölelésében, az emberek minden elő iránti szeretetteljes életében.” – Horváth Esther

 

Kedvezményes belépőjegyek: filmvetítésekre, előadásokra 750 Ft. Napijegy két programra: 1000 Ft, 3 programra: 1500 Ft.
Jegyvásárlás: www.atriumfilmszinhaz.hu/jegyek

További információ: www.indianembassy.hu/fesztival vagy www.atriumfilmszinhaz.hu

Átrium Film-Színház, 1024 Budapest, Margit körút 55.
Sajtókapcsolat/Press: Szabó Krisztina, cultural.centre@indianembassy.hu, 325-7745

 

India Festival

6-10 March, 2013

Átrium Film&Theatre

(1024 Budapest, Margit körút 55.)

WEDNESDAY, 6 th of March

18.15

Kathak dance performance by Sharmila Sharma

The North Indian Kathak dance easyly grip the audience with its dynamic style. One of the best Kathak dancer, Ms Sharmila Sharma will be the precious stone of the India Festival Opening.

 

19.30 FILM

Ek Main Aur Ekk Tu, 2012

Musical romantic comedy (110 min)

Director: Shakun Batra

Stars: Imran Khan, Kareena Kapoor, Boman Irani, Ratna Pathak Shah

A few drinks too many leads an uptight architect and quick-witted hairstylist to marry in Las Vegas. Can a mistake lead to friendship and love? Imran, an introvert architect, and Kareena, a carefree hair stylist, meet in Las Vegas and get married after getting drunk. The next day, they realise their mistake and start the process of annulling their marriage.

 

EXHIBITION

Élet szeretettel – Life with Love

Photo exhibition of Esther Horváth

Radiant, charming, touching… An exhibition for your heart!

The exhibition will be on view during the Festival.

 

The screenings are in Hindi with Hungarian subtitles.

Entry fees: for film screenings and lectures: HUF 750. Daily ticket for 2 programmes: HUF 1000, for 3 programmes HUF 1500.

Online tickets: www.atriumfilmszinhaz.hu/jegyek

More information: www.indianembassy.hu/fesztival vagy www.atriumfilmszinhaz.hu

Venue: Átrium Film-Színház, Budapest, Margit körút 55.